Изглежда забраната за прекарване на 45-часовата седмична почивка в кабината тормози не само източноевропейските превозвачи. Транспортната асоциация TLN, бизнес организацията Evofenedex, властите на пристанището в Ротердам и на няколко холандски провинции са обжалвали забраната. TLN от години апелира Брюксел да вдигне забраната, което доведе до предложението на Вим ван де Камп, впоследствие отхвърлено от ЕП.

Според асоциацията пълната забрана за прекарване на 45-часовата пауза в кабината е довела до забавяне на инвестициите в безопасни паркинг зони, които са толкова нужни на сектора. Това от своя страна има сериозни последици за безопасността на шофьорите, товарите, местното население и околната среда. TLN призовават властта да премахне забраната или да предложи алтернативно решение за сектора, защото забраната може да е ефективна само ако има подходяща алтернатива на спането в кабината на превозното средство.

Източник: https://trans.info/en/dutch-companies-and-local-authorities-are-against-the-ban-on-spending-the-45-hour-rest-in-the-cabin-136196