Министерство на външните работи уведомява, че гръцките профсъюзи са обявили общонационална стачка за 30 май 2018 година. Очакванията са страната да остане парализирана, както с оглед на обявените стачни действия, така и предвид насрочените в цялата страна протести. В центъра на Атина се предвижда организирането на митинги и протестни шествия – на площад „Омония“, площад „Клавтмонос“. Не се изключва да бъдат организирани протестни шествия към сгради на правителството, както и към посолството на САЩ в Атина на бул. „Василиса София“. Предвид характера на мероприятията, не е реално да бъдат детайлно прогнозирани точните маршрути. Не следва да се изключва и възникването на стълкновения с участието на анархистки групировки, като техният традиционен район на действие е кв. „Екзархия“.

На 30.05.2018 г. за 24 часа няма да се движат кораби и фериботи, железниците, метрото в Атина.

Движението на автобусите и тролеите, вкл. на експресната автобусна връзка от и до летище „Ел. Венизелос“, ще бъде ограничено от 09.00 до 21.00 часа. Тези превозни средства обаче влизат в 24 часова стачка на 31.05.2018 г.

Може да се предположи и възможността в рамките на деня /30.05.2018 г./ към протеста да се включат и други браншови организации, както и да бъдат направени промени от предварително декларираните графици, което допълнително ще влоши транспортната обстановка в страната и в Атина.