Германската федерална служба за транспорт на стоки (Bundesamt für Güterverkehr) или BAG, която е добре позната на повечето шофьори на тежкотоварни автомобили, получава ново име. От 1 януари 2023 г. тя ще се нарича Федерална служба за логистика и мобилност (Bundesamt für Logistik und Mobilität), т.е. BALM, за да “отрази пълния набор от задачи”.

Относно промяната на името д-р Фолкер Висинг, федерален министър по цифровите въпроси и транспорта, каза, че „около 2000 служители вършат отлична работа и не са отговаряли изключително за товарния транспорт от дълго време“.
„Федералната служба се превърна в цялостен, модерен доставчик на услуги във всички области, свързани с логистиката и мобилността. Сега правим това разширение за съдържание видимо за външния свят. Новото име показва на какво е способна нашата Федерална служба по логистика и мобилност!“

BAG, основана през 1952 г., има единадесет офиса в цяла Германия и един по-голям офис в Берлин в допълнение към централата в Кьолн.
Като орган за контрол и преследване в областта на автомобилния превоз на товари, той е важен контакт за търговията, политиката и обществеността.

Основната задача на органа е актуализирането на стратегиите за контрол, тол процедурите и цифровизацията на наказателните процедури.
Освен това BAG, като одобряващ орган, отговаря за програмите за финансиране за хармонизиране на пътните такси, както и за насърчаването на енергийно ефективни и/или нискоемисионни CO2 тежки търговски превозни средства и оборудването на моторните превозни средства със системи за подпомагане на завиването.