Пътните такси ще се повишат в Австрия през следващата година, докато намалената ставка за камионите Евро VI също е отменена.
Поради огромното покачване на цените на енергията и горивата, както и инфлацията, която беше 10,6% миналия месец, австрийската асоциация за товарен транспорт WKÖ поиска размерът на тол таксите да бъде публикуван своевременно.
„В икономически несигурни времена като тези е особено важно транспортните компании да изчисляват с далновидност“, казва Маркус Фишер, председател на Асоциацията за товарен транспорт на Австрийската федерална икономическа камара (WKÖ).
На 6 декември Федералното министерство за защита на климата в Австрия най-накрая публикува тол таксите за 2023 г.
Според информацията на Централната асоциация по спедиция и логистика (ZV) разходите за инфраструктура са оценени с помощта на индекс на потребителските цени (CPI) от 2,8%. Бонусът за пътни такси за камионите EURO VI беше премахнат.
Санкция за екологични камиони
С 4% ще бъдат увеличени и тол таксите за тол клас EURO VI за 2023 г. Останалите тол такси ще бъдат увеличени с между 2,29% и 2,8%.
Асоциацията описа отмяната като “наказателна такса за екологични камиони” и разкритикува мярката:
„Вместо да насърчават инвестициите в опазване на климата, те се санкционират с 4% глоба. Това е напълно неразбираемо, особено след като все още няма алтернативи на този най-екологичен тип превозно средство на пазара в тежкотоварния трафик“, каза президентът на Zentralverbandes Александър Фриз.