Автомобилни и автобусни превозвачи обявяват протест в подкрепа на Закона за българска автомобилна камара

На 04.07.2018 г. от 11.00 ч. до 17.00 ч. автомобилните и автобусни превозвачи обявяват протест в подкрепа на Закон за Българската автомобилна камара. Проектозаконът, внесен от група народни представители, бе оттеглен от НС в петък следобед. Ръководствата на Съюзът на международните превозвачи (СМП), Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ) и всички привърженици на идеята за обединение на бранша в Камара организират следното :

Протест на ТИР-ове и автобуси, който ще стартира от 11.00 ч. със следното местоположение:

– По бул. „Цариградско шосе“, от 11 до 17 часа, в двете посоки на движение, съответно от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. „Димитър Пешев“ и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси;
– От 11.00 часа пред храм-паметника ‚”Александър Невски” ще бъдат паркирани 100 броя автобуси.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва: Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за приемане на Закон за Българската автомобилна камара и постигане на обединение на сектора!

„В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара“, се казва в съобщение на организаторите на протеста. И всичко това зад манипулативни твърдения и с едното искане да бъде оттеглен закона, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете! Кой и защо не иска обединен бранш? Кой и защо не иска професионални правила и саморегулация? Това са въпросите, чиито отговори трябва да бъдат чути!

Датата 4 юли, бе избрана спонтанно, в отговор на решението за оттегляна на законопроекта! Оказа се, че съвпадна и с датата на насрочените в Европейския Парламент дебати по Мобилен пакет I. Дебати, от които ще зависи, дали българската позиция и българският национален интерес ще бъдат защитени! Видяхме, че обединени постигнахме резултат! Това е единствената възможност гласът ни да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС.

„Призоваваме всички български политици да НЕ използват Законът за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза, както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес. Призоваваме и всички национално отговорни български транспортни компании, да подкрепят най-висшата форма на обединение – Камара, създадена със закон! Единствената възможна форма, при която държавата признава правото на бранша да се саморегулира по професионални правила и да е гарант за собственото си развитие и качество на предоставяните услуги!

Призоваваме всички заинтересовани фирми да се включат в протестите с превозни средства!

За допълнителна информация се свържете с нас!