На 4.04.2019 г., в 11.00 ч., тежкотоварен камион ще бъде изгорен като крайна мярка на протест срещу опитите в последните дни от живота на отиващият си вече Европейски парламент, да бъде одобрен най-спорният документ в историята му – Мобилен пакет I.

Решението бе взето късно тази вечер (03.04.2019 г.) от Управителният съвет на Съюза на международните превозвачи и е част от протеста им срещу всички дискриминационни мерки и техническите похвати за тяхното прокарване в отиващия си вече Европейски парламент.
До тази крайна мярка се стига, след като на свое заседание на 02.04.2019 г. Транспортната комисия на ЕП реши да предостави за гласуване в ЕП един от най-спорните документи в историята му – Мобилен пакет I. Пакетът се дискутира и обсъжда вече две години и досега не можа да получи одобрението на мнозинството държави в ЕС заради заложените дискриминационни текстове, които разделят транспорта в Европа на две – привилегирован – за старите страни-членки от Централна и Западна Европа и рестриктивен – за страните от Източна Европа, считана за периферия на ЕС.

Демонстративното унищожаване на голям камион, облепен с протестни лозунги срещу европейската регулация, станала известна като пакета „Макрон“, ще се извърши в град Пловдив – Европейската столица на културата за 2019 г., но и център на най-големите логистични международни бази и международен транспортен бизнес. В подкрепа на протеста ще се присъединят и представители на превозвачи от региона и страната, които ще заявят недоволството и огорчението си от отчаяните, но очевидно резултатни опити на западноевропейската дипломация за прокара дискриминиращите текстове.

Поради краткото време за реакция и необходимостта да се спазят изискванията от специални разрешителни, акта на протест ще се извърши на територията на частна собственост – в транспортна база „Колимар – Костурски“, с адрес, гр. Пловдив, Южна промишлена зона, координати на мястото
https://g.co/kgs/HmyXQK

Това е крайна мярка на протест, резултат от продължителните опити за унищожаване на българския международен транспорт (като част от транспорта на Източна Европа), срещу които водим битка повече от година, заявяват от УС на СМП. Българските превозвачи вече проведоха два от най-мащабните протести срещу Мобилен пакет 1 пред сградите на ЕП в Брюксел и Страсбург, заедно със свои колеги от Румъния, Литва, Латвия, Полша, Словения и др. Въпреки това предстои документът да бъде одобрен, при крайно незачитане на интереса на България и всички ощетени държави от периферията.