От 5 март 2018 г. (понеделник) водачите на тежкотоварни автомобили, които шофират под въздействието на умора, ще бъдат глобявани за всяко извършено през последните 28 дни нарушение.

Агенцията за стандарти на водачи и автомобили (Driver and Vehicle Standards Agency – DVSA) може да налага глоби до 300 GBP на водачите при нарушение на правилата, а превозното средство може да бъде спряно от движение.

Към момента DVSA може да глобява шофьори само за:

– нарушения, извършени в конкретния ден
– протичащи нарушения, като например манипулиране на тахографски данни, които отразяват работните часове на водача.

Проверяващите пътното движение към DVSA ще получат нови правомощия за издаване на глоби на място за всяко нарушение, свързано с работните часове на водача, направено през последните 28 дни.

В рамките на една пътна проверка, проверяващите пътното движение към DVSA ще могат да издават глоби за до 5 нарушения, свързани с работните часове на водача. Това означава, че може да бъдете глобени до 1 500 GBP в рамките на една проверка, ако редовно сте нарушавали правилата.

Няма значение дали нарушенията са били извършени във Великобритания или в друга държава. Правилата ще се прилагат и за водачи, които не живеят във Великобритания. Те обаче ще трябва веднага да заплатят всички глоби, преди да им се разреши да продължат по своя маршрут. DVSA ще спре автомобила им от движение, докато те не извършат плащането.