1. ВАЖНО!!! Стандарт за директна видимост – Голям Лондон.
От 1-ви март 2021г., всички тежкотоварни превозни средства над 12 тона, които влизат на територията на Голям Лондон ще трябва да притежават разрешително за сигурност, наричащо се Стандарт за директна видимост.
Стандартът се получава безплатно, но ако превозно средство се движи без него, фирмата и шофьорът могат да бъдат глобени до 550 паунда на ден.
Какво представлява Стандартът за директна видимост?
Това е част подхода на кмета на Лондон, за да намали опасността на пътя. Според планът на кмета всички тежкотоварни превозни средства над 12 тона трябва да притежават такъв стандарт, за да оперират в Голям Лондон.
На превозните средства ще им бъде поставен рейтинг между 0 звезди и 5 звезди, в зависимост от нивото на директна видимост, което водачът има през прозореца на кабината ( а не през камери или огледала).
Само превозни средства с рейтинг 1 звезда или повече ще имат право да се предвижват в Лондон от Март. Превозни средста с рейтинг 0 ще бъдат допускани, само ако могат да докажат съобразяване чрез системи за сигурност.
Според планът до 2024г. само превозни средства с над 3 звезди ще получават разрешение за сигурност. Планът все още се разработва и е обект на консултации.
Кой трябва да се сдобие с разрешително?
Всички превозвачи – английски и чуждестранни над 12 тона, които влизат или оперират в Голям Лондон.
Колко струва?
Разрешението е безплатно.
Как да се сдобиете с разрешително?
1. Трябва да се свържете с производителя на превозното средство и да го попитате за звездния му рейтинг чрез VIN номера.
И без този рейтинг Операторите могат да кандидатстват за разрешително, но Транспорт на Лондон може да изисква допълнителни доказателства от тях.
2. Когато операторът получи звезден рейтинг от Производителя, той трябва да изпрати тази информация на Транспорт на Лондон.
Какви документи са необходими за да кандидатствате?
Детайли за дружеството и за контакт.
Копие на V5C дневник на превозното средство, изпратен в JPG,PNG, или PDF формат.
Повече информация за V5C дневник : https://www.gov.uk/vehicle-log-book
Когато е възможно – потвърждение на DVS звездния рейтинг от производителя.
Съгласие с общите условия.
КЪДЕ ДА КАНДИДАТСТВАМЕ?
https://tfl.gov.uk/modes/driving/dvs-safety-permit-application/
Какви са изискванията?
В зависимост от вида и количеството на допълнителното оборудване, превозното средство ще получи рейтинг от 0 до 5 звезди. Тази оценка също така ще определи кога може да се позлва в зоните на Лондон.
Звездният рейтинг ще бъде предоставен от производителя на превозното средство на базата на технически протокол за стандарт на директна видимост, написан от университетът Loughborough със съдействието на Scania, Volvo, Daf, Mercedes, MAN, Renault и Iveco.
Какво се случва ако превозно средство не отговаря на минималния стандарт за директна видимост?
Ако превозно средство не отговаря на минималния стандарт, операторите ще трябва да направят превозното средство по-сигурно, чрез оборудването на допълнителни системи за сигурност.
Когато допълнителното оборудване е завършено, операторите могат да започнат 0-звезден процес за самосертификация.
За да самосертифицират превозните средства операторите трябва да изпратят писмено становище като част от тяхната кандидатура.
Становището трябва да включва:
Наименованието на Оператора.
Номер на превозното средство.
Марка и модел на превозното средство.
Становище, че операторът е провел самосертифициране на превозното средство.
След като операторът получи потвърждение, че е бил отбелязан в списъка на Транспорт на Лондон, той може да кандидатства за 0-звездно разрешително за стандарт за директна видимост.
Какви са изисквания за разрешително за сигурност?
Клас V огледало, оборудвано отстрани на превозното средство.
Клас VI огледало, оборудвано на предната част на превозното средство.
Странична предпазна града отдвете страни на превозното средство ( освен ако не е непрактично или невъзможно).
Външни графични стикери, които сигнализират за опасностите от движение покрай превозното средство.
Сензорна система, която сигнализира водача за присъствието на уязвими участници в пътното движение близо до превозното средство.
Звукови сигнали, които се излъчват когато превозното средство завива на ляво, за да сигнализира на уязвимите ползватели на пътя.
Къде се изисква разрешителното?
Разрешителното се изисква в зоната на Голям Лондон, която е почти същата като зоната за ниски емисии.
Всички пътища в Голям Лондон, тези на Хийтроу и части от М1 и М4 са включени. Въпреки това М25 не е включен.
Изтеглете карта на зоните на Голям Лондон от следния линк: http://content.tfl.gov.uk/direct-vision-standard-map.pdf
Какъв е периодът на валидност на разрешителното?
Превозните средства с 0-лев рейтинг с одобрена система за сигурност ще получат разрешително до 2024г.
1 и 2-звезден рейтинг ще получат разрешителни до 2024г.
3,4 и 5 звезден рейтинг ще получат разрешителни с 10-годишна валидност.
НАПОМНЯМЕ ЗА ПО-СТРИКТНИЯ СТАНДАРТ ЗА ВРЕДНИ ЕМИСИИ В ЛОНДОН!
От Март 2021г. превозните средства, които влизат в зоната за ниски емисии ще трябва да заплащат такса за вредни емисии, ако не отговарят на Еко категория Евро 6.
Карта на зоната за ниски емисии : https://tfl.gov.uk/…/drivi…/low-emission-zone/about-the-lez…
Уебсайт за заплащане за шофиране в зоната за ниски емисии : https://tfl.gov.uk/modes/driving/pay-to-drive-in-london
Такси : Евро 5 и евро 4 – 100 паунда, под евро 4 – 300 паунда.
Ако превозно средство шофира в нея и няма заплатена такса, глобите ще бъдат от 500 до 1000 паунда.

2. ВАЖНО! Великобритания – екологични такси!
Логистичния бранш във Великобритания предупреждава , че се очаква в близко бъдеще множество градове в страната да въведат екологични такси за тежкотоварните превозни средства.
Първият от тях е Bath,който е въвел нова зона на чист въздух.
От днес тежкотоварни превозни средства с екологичен клас под евро 6 (за дизел) и под евро 4( за бензин), както и бусове, ще трябва да заплащат 100 паунда на ден, за да влезнат в центъра на града. Хибридите не попадат под разпоредбата на новите правила.
Заплащането може да се извърши до 6 дни преди влизането на превозното средство в града, или до 6 дена след това. Таксуването се дължи за всички часове от денонощието, 7 дни в седмицата.
Повече информация за новата зона на чист въздух в Bath можете да прочетете на следния линк : https://www.itv.com/…/bath-clean-air-zone-begins-heres… ;
Според логистичните организации във Великобритания, се очаква все повече градове да въведат подобни правила. Един от тези градове е Bradford, където превозните средства от същите класове ще трябва да заплащат по 50 паунда за влизане до центъра. Но там разпоредбата се очаква да влезе в сила през януари 2022г.
Друг град, в който се очакват подобни правила за зона на чист въздух е Bristol. Очаква се таксата за него също да бъде 100 паунда. Въвеждането на таксуването там ще започне най-рано октомври 2021г.
Такава зона ще бъде обособена и в Birmingham , очаква се таксуването да започне през юни месец 2021г. и цената да бъде 50 паунда.