%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bbУважаеми колеги,

Посолството на Република България в Румъния информира за обявен оранжев код в югоизточната част на страната. Местните власти предупреждават за възникването на снежни виелици, придружени със силни пориви на вятъра до 85 км/ч., които ще намалят видимостта под 50 м. Предупреждението е в сила от 2 ч. на 6 януари до 18.00 ч. на същия ден. Очаква се най-засегнатите области да бъдат Илфов, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Яломица, Бузъу, Браила, Констанца, Тулча, Вранча и гр. Букурещ.

Развитието на метеорологичната обстановка може да бъде следена в реално време на интернет страница на Националната агенция по метеорология на Румъния на адрес: http://www.meteoromania.ro

Препоръчва се на ръководителите на транспортни фирми да се съобразят с метеорологичните условия и по възможност да не предприемат пътувания, в дните с прогнози за обилен снеговалеж, силен вятър и ниски температури поради опасност от навявания и заледявания. На водачите на товарни автомобили и автобуси се припомня да тръгват на път само с подходящи гуми, заредени резервоари и батерии на телефона, да се движат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътните знаци и указанията на контролните органи.