СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

ЕП се кани да гласува всички спорни текстове по Мобилен пакет I за ликвидация на българския международен транспорт, дни преди да се разпусне

В нарушение на европейското законодателство, депутати предлагат да се одобрят в пакет  текстове, отхвърлени от Транспортната комисия на ЕП

Спорните текстове по „Мобилен пакет I“ са включени за гласуване на заседание на Европейския парламент, дни преди той да се разпусне за предстоящите нови евроизбори. Това стана ясно от проекта на последната седмична програма на отиващия си ЕП, с който Съюзът на международните превозвачи (СМП) разполага.

От документа става ясно, че на 27 март, т.г., от 12.00., се предвижда да бъдат предложени за одобрение текстовете, отхвърлени от ресорната Транспортна комисия след протеста на наши и чуждестранни превозвачи в Брюксел на 10 януари т.г.

Евродепутатите се канят да кажат „да“ на откровено лобистки документ, който ще прекрои картата на транспортния бизнес в цяла Европа. България е сред най-застрашените страни, защото е заплашена да загуби приходи от над 15% от БВП, а над 120 000 семейства да останат без препитание или да са принудени да емигрират.

Предстои да се извърши безпрецедентно погазване на европейското законодателство и основните принципи на ЕС в  навечерието на изборите за нов ЕП и с гласовете на политици, чиито мандати като евродепутати изтичат буквално след дни.

Ако предложеният дневен ред в програмата за заседанието бъде приет, ще се  обезсмислят усилията на всички български институции, на политическите сили и на цялото общество, които безпрецедентно се обединиха в защита на нашите превозвачи.

Оказва се, че след Брекзит, вторият най-важен въпрос на отиващият си Европарламент е Мобилен пакет I.  По информация от евродепутати на другите засегнати страни, заради противоречия и липса на консенсус, заседанието на Председателския съвет на ЕП вчера е отложено за 21 март 2019 г, когато настоящата програма следва да бъде утвърдена.

Имаме всички основания да считаме, че задкулисно, незаконно, в кратки срокове  и без да имаме никаква предварителна  информация  и време за реакция,  се правят опи този унищожителен за българския транспорт сценарий, да бъде одобрен.

Апелираме към всички български политици, управленци, администрации и всички, които са овластени да представляват страната ни в ЕС, да предприемат  спешни и превантивни мерки, за да прекратим опитите в последния  момент да бъде  ликвидиран работещ за икономиката ни сектор. На път е да се извърши безпрецедентно погазване на основополагащите принципи на общността, което подкопава вярата в европейските институции, в целите на Съюза и в равноправното членство на страните от Общността