Лидерите на Европейския съюз дадоха на премиера Тереза Мей нов срок за Брекзит – 31 октомври. Той е с четири месеца по-дълъг от отсрочката, за която Мей помоли, предаде “Ройтерс”. Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск това решение ще позволи на Великобритания да излезе от задънената улица по въпроса.

“ЕС-27/Великобритания се споразумяха за гъвкаво удължаване до 31 октомври”, написа Туск в “Туитър” след осем часа преговори. “Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери най-доброто възможно решение”, допълни той. Без тази отсрочката Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС без сделка на 12 април.

Великобритания, подчерта той, все пак ще може да напусне по-рано, ако Мей си осигури парламентарно мнозинство в подкрепа за сделката, която сключи с ЕС. “До края на този период Великобритания освен това ще има възможността да отмени изцяло Брекзит”, допълни Туск.
Цялата новина вижте тук: https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/11/3417751_es_dade_na_velikobritaniia_guvkava_otsrochka_za/