Уважаеми колеги,

В сряда вечер по време на пленарна сесия в Страсбург българските евродепутати обсъдиха резолюцията на Европарламента за пакета за автомобилен транспорт. По време на тази сесия българският представител в Европейския парламент Петър Курумбашев взе активно отношение по темата.

В направеното от него изявление той зададе въпроса дали определени държави от Европейския съюз не спекулират с темата за социалните права, за да се наложи преразпределение на пазарен дял по отношение на автомобилния транспорт.

Българският евродепутат изтъкна също и, че включването на международния транспорт в обхвата на Директивата за командироване на работници би довело до нарастване на административната и финансовата тежест върху транспортните предприятия, намаляване ефективността и качеството на превозите, с всички очаквани негативни последици за цялата икономика на Европа.

Припомняме, че преди дискусиите от Съюза на международните превозвачи беше изпратен сигнал до българските представители в Европейския парламент за огромния натиск, на който е подложен европейският транспортен сектор вследствие на новите правила, установени в Германия, Австрия и Франция.

Прессъобщението във връзка с дебатите по темата може да видите тук