През 2014 г. Европейската комисия (ЕК) глоби с рекордните $ 2,93 милиарда пет търговските дружества, производители на товарни автомобили с фирми МАН (MAN), “Скания” (Scania),  “Даймлер” (Daimler), Волво/Рено (Volvo/Renault), ДАФ (DAF), “Ивеко” (Iveco), обвинявайки ги в картел с цел манипулиране на цените на товарни автомобили, както и срокове за въвеждане на нови технологии за вредните емисии.

В продължение на 14 години между 1997 г. и 2011 г., картелът на петте компании е покривал цялото Европейско икономическо пространство (ЕИП) и се е състоял от определяне на ценови листи на заводите за средни и тежки товарни автомобили и тайна уговорка по отношение на цената и темповете на въвеждане на технологиите, свързани с разходите за покриване на нормативните изисквания за емисиите.

Фирмите, упражняващи дейност по международен автомобилен превоз на товари от ЕИП по закон имат право на обезщетение от производителите на товарни автомобили за загубите, които са претърпели като резултат от незаконния картел между 1997 г. и 2011 г., както и за лихвите, които са се натрупали върху техните загуби и потенциалната загуба на печалба поради намалените обеми на превозите.

Съюзът на международните превозвачи следи внимателно развитието на ситуацията и ще предприеме необходимите мерки за защита правата и законните интереси на своите членове.

В най-кратки срокове ще бъдат изпратени стъпките, които следва да бъдат предприети в защита на правата и интересите на фирмите в Република България, ощетени от гореспоменатите производители.