На международните водачи ще се заплащат командировъчни съгласно изискванията на българското законодателство. Това стана ясно след разговори между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите на министър Алексиев, това ще запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще съхрани един от основните сектори в българската икономика.

Припомняме, че на среща с министър Алексиев, провела се миналия месец, превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват. От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос, като изразиха мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава.

Министър Алексиев благодари на министър Донев за разбирането и бързата реакция за разрешаването на въпроса с командироването на международните водачи. Становището на Министерството на труда и социалната политика може да видите на сайта на ИА „Автомобилна администрация“, раздел „Новини и съобщения“.

Статията е препечатана от сайта на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобшенията.