Неофициален превод ( СМП)

 

До

Председателят на Европейския парламент

Председателят на Европейската комисия

Хърватското

30-ти Март, 2020г.
Уважаеми председател на Европейския парламент, уважаеми председател на Европейската комисия,

Уважаемо председателство,

На 18-ти Март, по време на нашата видео конференция на високо ниво относно въздействието на Covid-19 върху транспорта, ние всички стигнахме до заключение, че осигуряването на свободно предвижване на стоки до всички части на ЕС е от първостепенно значение, и че транспортните предприятия са сред най-засегнатите дружества от разразяването на пандемията.

Безпрецедентното разпространение на коронавируса, вече се отрази изключително негативно, и ще продължава да се отразява така, за съжаление, върху транспортния сектор.

Очаква се някои от важните предприятия да затворят врати или да прекъснат своите дейности, което ще доведе до значително намаление на предлагането на транспортни услуги и  това ще увреди процеса по доставка на стоки до европейските граждани, както и функционирането на икономиката.

Имайки предвид факта, че ЕС най-вероятно ще претърпи изключително икономическо забавяне през 2020г., ако не и дори дълбока рецесия, искаме да привлечем вниманието ви върху законодателната процедура по Мобилен пакет 1.

По-голямата част от транспортните компании в ЕС са малки и средни предприятия, които са изключително уязвими. ЕС трябва да фокусира своите усилия в подкрепа на тези предпрития по време на драматичната ситуация, в която се намираме, както подпомага на европейските авиолинии чрез измяна на конкретното законодателство.

Вместо обаче да подходят по същия начин, в нашата сфера се прави опит да се гласуват разпоредбите на Мобилен пакет 1, които в комбинация с последиците от Коронавируса, буквално ще доведат до несъстоятелност множество европейски транспортни фирми.

Състоянието на транспортния сектор в ЕС през 2020г. е коренно различно от това в 2019г., да не говорим за разликите с 2015г., когато започна работата по Мобилен пакет. Оценките на въздействието, във връзка със законодателните предложения, са изключително неактуални. Решенията, предложени в Мобилен пакет 1 трябва да бъдат преоформени, за да отговорят на настоящата икономическа реалност.

Ние всички сме съгласни, че пътният транспорт е жизненоважен за осигуряването на продукти от първа необходимост, включително медикаменти, медицинско оборудване, храна, както в настоящата криза, така и след нея. Но това няма да бъде възможно, ако шофьорите са принудени да се завръщат до страната си и да ползват дълги почивки там, или да пътуват с превозните си средства обратното до страната по установяване на транспортното предприятие. Ефективността на транспортните операции ще бъде нарушена и от рестрикциите, наложени върху каботажните операции и ограничаването на допълнителните операции по товарене/разтоварване.

По време на законодателната процедура, свързана с Мобилен пакет 1 , ние многократно посочвахме, че забраната за ползване на нормалната седмична почивка в превозното средство не трябва да бъде налагана, без да бъде осигурена необходимата инфраструктура в ЕС. Отпадането на тази забрана би могло да спомогне социалното дистанциране на водачите, което е сред основните мерки за борба с Covid-19.

Предвид създадената ситуация, вярваме, че гласуването на Мобилен пакет 1 в настоящия му вид, не е нито разумно, нито оправдано.

 

Икономическата ситуация в ЕС, когато кризата с коронавируса приключи ще бъде напълно различна от настоящата. Ние не можем да предвидим за какъв период ще трябва да отговаряме на допълнителни мерки – като здравни проверки. Секторът на пътния транспорт има нужда от нови решения, които са в тон с новата реалност. Затова, ние спешно призоваваме за отмяна на работата по Мобилен пакет, докато пандемията приключи и за преоценка на ситуацията в транспортния сектор.

Ние вярваме, че транспортните предпрития и техните служители заслужават и трябва да бъдат максимално конкуретоспособни и след като пандемията приключи.

 

С уважение,

Rossen Jeliazkov

Minister of Transport, Information Technology and

Communications of the Republic of Bulgaria

László Mosóczi

Minister of State for Transport,

Hungary

Jaroslav Narkevič

Minister of Transport and Communications,

Lithuania

Andrzej Adamczyk

Minister of Infrastructure

of the Republic of Poland

Yiannis Karousos

Minister of Transport, Communications and Works,

Cyprus

Tālis Linkaits

Minister for Transport and Communications of

the Republic of Latvia

Ian Borg

Minister for Transport, Infrastructure and Capital

Projects, Malta

Lucian Nicolae Bode

Minister of Transport, Infrastructure and

Communications, Romania