Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи, съобщи правителствената пресслужба след редовното заседание на кабинета.

Както ви информирахме, на решение на Народното събрание от 11 май депутатите възложиха на кабинета “да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси”.

Българските превозвачи протестират срещу промените, налагащи нови правила в придвижването на стоки и хора. Новите регулации в т.нар. Мобилен пакет I и Мобилен пакет II въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън превозното средство, по-често прибиране у дома, по-високи осигуровки и командировъчни.

Според браншовите организации нощувката в хотел, вместо в кабината, ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, което ще струва допълнителни разходи за застраховка освен плащането на самата нощувка. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане “у дома” на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в България, която географски е най-отдалечена от страните от Стара Европа.