Полицейските синдикати в Белгия призовават служителите да не налагат глоби за пътни нарушения, доколкото е възможно. По този начин синдикатите се надяват да притиснат правителството да предприеме обещаните по-рано стъпки и да подобри условията на работа на полицаите.

От 15 декември до 15 януари някои полицейски служители в Белгия ще се въздържат от налагане на глоби.
Ако полицаите изпълняват инструкциите на профсъюзите, шофьорите ще могат да избегнат глоби за използване на мобилен телефон зад волана или липса на предпазен колан.

Освен това полицейските служители ще вземат предвид кога е необходима глоба за превишена скорост. В настоящия момент синдикатите все още не са дали яснота дали ще продължат с мобилни проверки на скоростта чрез радари. „Ще видим“, казва Винсент Хусен от полицейския синдикат VSOA, цитиран от белгийския новинарски уебсайт vrt.news.be.

Полицейските синдикати са решили да следват този доста необичаен начин на протест, тъй като според тях федералното правителство не спазва споразуменията за увеличаване на заплатите и не е прекратило професионалните кариери на служителите, както беше обещано, съобщава белгийският портал.

Общо четири синдиката – VSOA, NSPV, ACV и ACOD – се присъединиха към стачката, наречена „Месец без мандат“.
По-рано тази година синдикатите постигнаха споразумение с белгийското правителство за увеличение, приложимо от 2023 г. Въпреки това, на скорошна среща относно бюджета, правителството най-накрая реши, че същото увеличение всъщност ще бъде разпределено за три години.