Тол таксите, опашките на ГКПП-та и липсата на кадри са основните проблеми пред българския транспортен бизнес

 

Това стана ясно по време на 10-тото Общо събрание на Съюза на международните превозвачи, което се проведе в Пловдив. В СМП членуват над 1000 български транспортни фирми. Пред техни представители бе направен отчет за дейността на Съюза и поставени задачи за идните месеци.

 

Общото събрание бе открито от Председателят на СМП Ангел Траков. В своето обръщение към делегатите на събранието, той подчерта: “Въпреки тежките времена, в които живеем – пост пандемия, война, икономическа криза и т.н., ръководство на СМП успя и тази година да създаде организация  и да даде възможност на всички нас да се срещнем, да обменим опит, да споделим проблеми и да се опитаме да намерим решения, да градим стратегии за създаване на по-благоприятна среда за развитие на нашия бизнес”. Идната седмица Ангел Траков ще присъства на среща на членовете на ИРУ (Международния съюз за автомобилен транспорт) в Брюксел, където ще представи и обсъди в международен формат предложенията и решенията за развитие на българския транспортен бизнес.

 

“През изминалата година състоянието на Сдружението се запази стабилно и ние, заедно успяваме трайно да задържим позициите си и продължаваме да увеличаваме броя на членовете си”, заяви изпълнителният директор на СМП Йордан Арабаджиев. Той направи отчет на дейността на Съюза и очерта основните проблеми и предизвикателства пред транспортния бизнес – предстоящото увеличение на тол таксите от 1 юли т.г., опашките на гранично-пропускателните пунктове и липсата на кадри в бранша.

 

Презентации пред участниците в Общото събрание направиха търговски партньори от Медина мед и Шел.