Транспортният бранш излиза на протест на 27 април 2022 г., това стана ясно по време на пресконференция в пресклуба на БТА. Освен Съюза на международните превозвачи, в пресконференцията взеха участие представители на АЕБТРИ, БАСАТ, Българското обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Камарата на автобусните превозвачи и Камарата на автомобилните превозвачи в България.

 

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления:

Цените на горивата

  1. Премахване за 6-месечен период на биокомпонента, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15ст. на литър за всеки български гражданин;
  2. Намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените с около 0,33 лева на литър за всеки български гражданин.
  3. Извършване на задълбочена проверка от страна на компетентните държавни органи върху вноса на суровия петрол в България, както по отношение на неговата цена така и по отношение на неговия сорт.

Автобусни превози

Градските и междуселищни автобусни превози от общинските и областните транспортни схеми се извършват основно с автобуси на алтернативно гориво-метан. Цената на този вид гориво е увеличена с около 200% спрямо цените от 2019г. В тази връзка, за да се гарантира движението на българските граждани с автобуси, е необходимо държавата да осигури средства, за да изплати в пълен размер законово полагащите се субсидии за превозите по градски автобусни линии и линиите в слабонаселените планински и гранични райони, както и компенсациите, предвидени за определени категории граждани, ползващи преференциални цени за своето пътуване.

Тол система

Категорично не подкрепяме модела на комуникация с МРРБ и отказваме да участваме в поредната манипулация на българското общество, че превозвачите не искат да плащат за ползването на пътната мрежа. Икономическата логика, че който руши повече, плаща повече е напълно приложима в настоящият момент, защото смисълът на това е, едно превозно средство, спрямо своята товароносимост да плаща повече, отколкото плащат леките автомобили, което е факт и в момента. Това обаче не означава, че от 85 000 превозни средства могат да се съберат повече пари, отколкото от 4 000 000 леки автомобила. Именно затова, не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на цените за ползване на тол-системата към днешна дата. Освен това, липсва какъвто и да било икономически анализ, въз основа на който да се определят тези цени.

Не подкрепяме и предложението, всички второстепенните пътища да бъдат таксувани. Подобно нещо не съществува в нито една европейска държава.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обясни, че протеста ще се проведе в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград. Участниците се обединиха, че ако до 20 дни не се изпълнят искания им, на 18 май 2022 г. ще излязат на общонационален протест и тогава ще затворят магистрали, гранично-пропускателни пунктове и автогари. „Повишаването на транспортната услуга води до повишаването на цените на всички стоки и услуги. Това трябва да бъде ясно. Ние не протестираме само като превозвачи, ние протестираме като потребители. Цената на горивата влияе пряко върху цената на хляба, захарта, месото, плодовете и зеленчуците, лекарствата, във всяка сфера на нашия живот,“ обобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи –  Магдалена Милтенова.