borderШвеция и Дания обявиха, че продължават временния контрол по границите си до 11 ноември.
“Оценката на положението по отношение на реда и сигурността в тази област остава същата. ЕС разбра, че на Швеция й е необходим контрол по границите, затова можем да приемем решение за по-дълъг срок от един месец”, каза шведският вътрешен министър Андерс Югеман.
По-рано решения за продължаване на граничния контрол се вземаха всеки месец. Но миналата седмица Европейската комисия разреши тази мярка да се въвежда за по-дълъг срок. Правителствата ще трябва да информират Брюксел всеки месец за текущото положение в тази сфера.
Дания също обяви, че ще продължи временния контрол по границата си с Германия до 12 ноември, за да контролира мигрантския поток към страната, съобщи ДПА.
Датската полиция започна проверки по някои от 15-те гранични КПП-та с Германия през януари т.г.
“При сегашното положение, когато все още не е намерено трайно решение за защита на външните граници на ЕС, аз съм доволен, че имаме възможността да удължим граничния контрол най-рано до 12 ноември”, каза министърът за имиграцията и интеграцията Ингер Стьойберг.
Премиерът Ларс Льоке Расмусен заяви пред парламента преди разпускането му за лятото, че през май са били регистрирани само 350 молби за убежище – най-ниския брой от февруари 2012 г.
През май Дания заедно с Германия и още четири страни от шенгенската зона поискаха от Европейската комисия да им разреши да върнат граничния контрол за още 6 месеца.
Източник: www.mediapool.bg