Уведомяваме Ви, че квотата за 2024 г. от турските разрешителни за автомобилен превоз на товари от вида за/от трета страна, които се разменят по силата на двустранна спогодба между съответните компетентни органи на Република Турция и Република България в размер на 2200 броя, както и предоставените през месец май допълнително разрешителни в размер на 1250 броя, или общо 3450 броя са пред изчерпване. С оглед намаляващия брой разрешителни от този вид, считано от 12.09.2024 г., Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ призовава превозвачите да ограничат поемането на товари изискващи такъв вид разрешителни.

По реда на чл. 26 от Наредба № 11 за международен автомобилен превоз на пътници и товари разрешителни от този вид ще бъдат предоставяни само за автомобили, транзитиращи територията на Република България, като към заявлението следва да се прилагат задействани митнически документи и товарителница (CMR). На автомобили категория N1 турски разрешителни от вида за/от трета страна няма се предоставят.

Предприети са действия за предоставяне на допълнителен брой турски разрешителни от вида за/от трета страна от Министерството на транспорта и инфраструктурата на Република Турция. При предоставянето им ще бъдете своевременно уведомени чрез публикуване на съобщение на интернет страницата на агенцията и в резервационната система.