0660412001435919086_513348_600x458Всеки шофьор на тежкотоварен автомобил, който в Гърция не се движи по магистрала, от днес ще бъде глобяван 1000 евро.

В случай, че глобата не бъде платена веднага, автомобилите ще бъдат спирани от движение. Забраната ще важи, докато сумата не бъде платена в най-близкия банков офис.

Сериозните финансови санкции се въвеждат заради неспазване на наредбата за движение на товарни автомобили само по магистрали. За да не плащат пътните такси, шофьорите на тежкотоварни автомобили често ползвали второстепенната пътна мрежа. Това довеждало до затруднен трафик на леките коли и риск за пътни произшествия.

Само тежкотоварните автомобили със специално предназначение и снабдяващите населени места, до които се стига единствено по пътища извън магистралата, могат да ползват второстепенната мрежа.

Забраната за движение на пътища извън магистралите е въведена преди месец. Аргументите на транспортното министерство са, че тежкотоварните автомобили рушат второстепенните пътища, а няма средства за поддръжката им.

Въпреки протестите на транспортните фирми, пътните полицаи от днес прилагат строго наредбата и налагат глоби.