Уважаеми членове, напомняме Ви за изменението в начина за изчисление на тол таксите в определени държави на база на изискванията, въведени с РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2019/1242 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА, които е добре да имате предвид при сключване на дългосрочни договори за превоз. В цената за преминаване по пътищата на някои държави бе добавен елемент въглеродни емисии, който в някои случаи увеличава крайната цена с до 80% – например в Германия. В Унгария – 40%, в Чехия – 13%, а в Австрия – 7.5%.

Следните държави се очаква да въведат таксуване според Клас за въглеродните емисии на превозното средство през следните години :

Швеция – 2024г.

Дания – 2025г.

Нидерландия – 2026г.

Румъния – 2026г.

Белгия – 2028г.

Франция – частично 2025г., а цялостно – около 2032г.

Все още няма данни, какъв процент от крайната цена за тол услугата ще формулират таксите за въглеродни емисии в тези държави.

Класът за Въглеродни емисии на превозното средство се определя според данни от производителя и годината на производство. Всички превозни средства, които не са с нулеви емисии и са произведени преди 2019г. се приравняват на клас въглеродни емисии 1.

Класът за въглеродни емисии на превозните средства, произведени след 2019г. се определя според референтни стойности, използвайки данните сертификата на производителя и минимално определените от регламента.

Калкулатор за Въглеродния клас на превозното средство можете да откриете на следния линк :

https://www.dkv-mobility.com/…/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1…/

С пожелания за успешна седмица!