Забрана за движение на тежкотоварни автомобили за летния сезон ще има въпреки проведените срещи между ръкводството на  Съюза на международните превозвачи, министъра на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура” в които транспортният бранш настоя да не бъде въведеждано ограничение за движение на тежкотоварни автомобили по автомагистралите в периода на летните месеци.

Със Заповед № РД – 11-601/6.07.2017 г. на Агенцията се въвежда времененна организация на движението по участъци автомагистрали  АМ „Тракия”, АМ „Струма” и АМ „Марица”  на моторни превозни средства, преднанзачени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета за периода от 7 юли до 15 септември 2017 г. включително.

 

Ограниченията са, както следва:

  1. АМ „Тракия”

 

  • Петък от 18:00 часа до 20:00 часа в посока София-Пловдив;
  • Неделя от 16:00 часа до 20:00 часа в посока Бургас-София

 

  1. АМ „Струма”

 

  • Събота от 10:00 часа до 14:00 часа в посока п.в. Даскалово – ГКПП Кулата.

 

  1. АМ „Марица”

 

  • Неделя от 16:00 часа до 20:00 часа в посока Свиленград – АМ „Тракия”.

 

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Като алтернативен маршрут може да ползвате път Е80 и подбалканската линия.

С текста на заповедта може да се запознаете тук.

Моля, имайте предвид и заповедта за въвеждане на временна забрана за движение на тежкотоварни автомобили по определени участъци от републиканската пътна мрежа (текста й може да видите тук), както и заповедта за въвеждане на временна забрана за движение на тежкотоварни автомобили по АМ „Хемус” от км 0+000 до км 78+554 (текста й може да видите тук)

Припомянме, че от началото на годината в Закона за движение по пътищата са налице изменения, които предвиждат временно отнемане на шофьорската книжка за срок от един месец на водач, който при управление на моторно превозно средство навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение извън населените места.

Предвижда се и временно спиране от движение на пътно превозно средство за срок три месеца на собственик, който управлява или допуска управлението на моторно превозно средство от водач в участък от пътната мрежа с въведена временна забрана за движение извън населените места.